All Sermons
Kerstnacht 2021
Bible Passage

Kerstnacht 2021

Date preached

We hebben er zo naar uit gekeken want dit jaar zouden we eindelijk weer kerst vieren met alles erop en eraan.
Maar nee dus: Corona gooit roet in het kerstdiner, we zitten weer in een lockdown:
winkels, restaurants en ook de kerken missen hun jaarlijkse piekmoment want evenals vorig jaar kunnen we vanavond niet massaal naar de kerk.
Wat jammer!  Want juist de kerstnachtviering verbeeldt wat kerst is: kerst begint immers in het donker: in de nacht, in een donkere uithoek van het Romeinse rijk, in een donkere stal bij duistere figuren in het veld die nul verwachting hebben van de toekomst.

Wat is er een behoefte aan licht, toen en nu. Ik denk dat het niet voor niets is dat de kerstverlichting in deze Coronatijd nog grootser is dan voorgaande jaren.
En ook al kan dit kunstlicht  niet verdonkeremanen wat kerst mist aan warmte, contact, sfeer,  het is wel een hoopvolle poging om iets van licht te brengen in het duister. Licht dat zo hard nodig is omdat de rek er uit is, het perspectief verdwenen en niet alleen de herders maar velen uit het veld geslagen zijn. De lockdown maakt down.

We hebben een boost nodig; een boost die dieper gaat dan een injectienaald en langer duurt dan 2 kerstdagen want Corona blijft nog een hele tijd onder ons.
Die booster kan het kerstverhaal zijn want een kind is ons geboren.  Nee, niet aan het einde van de nacht, bij het ochtendgloren maar midden in het duister. Midden in de ellende van de wereld doet God het Licht aan.  Dat is het geheim van kerst: Het licht  IS er in het donker, niet als een belofte: licht aan het einde van de tunnel want dat duurt veel te lang  en is veel te ver;   Kerst is niet:  het WORDT weer licht  maar het licht IS er en de duisternis heeft het niet gegrepen.

Natuurlijk, ook het licht aan het eind van de tunnel, de hemel, is eigen aan ons geloof maar veel meer dan dat  brengt dit Kind het licht hier en nu, verlicht het in Gods naam ons bestaan.  Maar dat ontdek je misschien pas echt als je het kind niet in doeken gewikkeld laat maar het de kans geeft zich te ontwikkelen in jouw leven en ervaart  dat de vrede van dit kind je onvrede kan verdrijven.
Nee, dit Kind neemt niet al je zorgen en verdriet weg maar geeft wel licht IN de nacht waardoor het duister, hoe beangstigend misschien ook, jou uiteindelijk niet kan grijpen. Hopelijk ervaar je, als het kerstdiner gezakt is, dat de Liefde van dit Kind niet door de maag gaat maar ons hart voedt.
Dit Kind kent geen lockdown want Zijn deur staat altijd open voor iedereen. Daar windt deze Heiland, heel anders dan de Meiland, geen doekjes om.
Dit kind maakt ons beslist niet immuun voor het kwaad; Was het maar waar!  Maar het zet wel je leven in het licht van vergeving waardoor je weer opnieuw kunt beginnen.
Het Licht dat dit kind brengt is een duurzaam cadeau:  Bovenmenselijke Kracht die kan helpen voorkomen dat, als straks de kerstboom zijn naalden verliest, wij de moed verliezen en opstaan en leven in dit Licht.  Ik hoop dat kerst dit Licht niet mist maar dat het besmettelijker is dan welke virusvariant dan ook want dan krijgt de duisternis, de moedeloosheid, de negativiteit, ons niet te pakken en houden we in het donker het samen beter uit totdat……. ja totdat het dag wordt.

In dat licht wens ik jullie goede kerstdagen en een gezegend 2022