IMG 0553 MediumJeannette de Haan en Gerda Otter verzorgden in de afgelopen adventsperiode en kerst de symbolische bloemstukken in de Oude en Grote of Mariakerk.

Foto's van deze bloemstukken vind u in het fotoalbum: http://www.pgmeppel.nl/fotoalbums2/category/68-2017-liturgische-bloemstukken-advent-kerst-2017 

Voor de uitleg bij de symbolische bloemstukken klikt u hieronder op "lees meer".


Uitleg bij de bloemstukken:
Gebruik spiegel en glasscherven:
Voor zowel de adventszondagen als kerst is er gekozen voor de spiegel als dragend symbool. Advent is een tijd van verwachten, de mensen kijken uit naar een wereld waarin vrede en gerechtigheid vanzelfsprekend zullen zijn. De spiegelstukken op de spiegel verwijzen naar de gebrokenheid van de wereld of gebrokenheid van het leven. Hoe dichter bij kerst hoe minder gebroken stukken glas op de spiegel. Het is een breekbare werkelijkheid die elke dag onder druk staat.

Eerste advent:  
Jesaja spreekt over verwachting en een nieuwe tijd , er is veel klimop gebruikt als teken van trouw, het klimt naar het licht en hecht zich. In de Jesaja lezing van deze ochtend werd het gras genoemd ten teken van de vergankelijkheid.
Jesaja : 40 : 6-8 “het gras verdort de bloem verwelkt”. Voor de witte lelie werd gekozen omdat deze de onschuld en de zuiverheid aangeeft.

Tweede advent:
Hier horen wij hoe Jesaja het visioen van vrede beschrijft. Aan de voorkant van deze schikking zijn maar weinig bloemen te zien, waar je alleen voor jezelf leeft bloeien weinig bloemen. Daar wat het visioen werkelijkheid wordt bloeit de aarde.
 Dromen van vrede, de wereld omgekeerd
 zien wat het licht brengt
 doen wat gedaan moet worden heelheid, in een gebroken wereld
 goede God leer ons het visioen te leven.

Derde advent:
Op de derde advent breekt het licht van Gods koninkrijk door. Wij zien de lelie bloeien en water dat leven geeft, midden tussen de stenen van de woestijn
 Wij zien......al is het maar voor even wit/roze rozen die door hun schoonheid en geur symbool staan voor de liefde.
 Dromen van vrede, de wereld omgekeerd
 Een nieuw begin, puur bloeit de lelie
 voor wie het ziet
 Gods rijk breekt door het donker
 Goede God, versterk ons in de hoop
 dat het kan, de wereld omgekeerd.

Uitleg bloemstuk :
“In de tijd van Jesaja gebeurde het soms dat er vijandige legers kwamen die het land bezetten en de oogst waar hard voor was gewerkt werd door de bezetters meegenomen. Het gipskruid in dit bloemstuk is tekenend voor de verwarring die toen ontstond. Maar Jesaja droomde van andere tijden , van gerechtigheid , tekenend  hiervoor is de rode roos, de witte bloemen staan voor de verwachtingen die er ook zijn.
dromen van vrede,
de wereld omgekeerd
Nieuwe hoop ,waar hopeloosheid
de dag kleurt.

 

Kerstnachtdienst(en)
Over de sta tafel ligt een wit kleed hierop , staan twee bollen met platmos waarin twee amaryllissen staan, de amaryllis staat voor : een nieuw begin , ontzag en bewondering.
Rondom de bollen ligt stro en extra witte doeken ten teken van “ in doeken gewikkeld”
In het donker van de nacht
is er licht
Klinkt het ere zij God vrede op aarde
in de mensen een welbehagen
Herders gaan op weg ,zoeken en vinden

het kind in doeken gewikkeld.
Goede God, gij zelf bent het licht
midden in al het donker.


Kerstmorgen:
Lucas vertelt over Gods komst onder de mensen. Hij  beschrijft de wereld omgekeerd. Licht dat naar de wereld komt om ieder mens te verlichten.
In dit bloemstuk zien wij een olijftakje ten teken van vrede en verzoening  tevens is er een wilgentak in verwerkt wat nieuw leven en blijheid  symboliseert. Veel witte bloemen zijn gebruikt mede omdat wij vandaag voluit vieren dat God in de geboorte van Jezus de wereld omkeert. Licht breekt onstuitbaar door - te zien aan de brandende kaars.Op de spiegel zien wij nog een stukje gebroken glas, de wereld omgekeerd is er en tegelijk nog niet. Wij blijven dromen en vergezichten zien
Kerst....het grote feest van de wederkomst,
             van herstel van alle dingen
             van dromen die  waar worden
                         Toekomst muziek
             Heden , verleden en toekomst in een adem
             dat is kerst , het feest van de dromen
              ......... en de visioenen
             Het startschot van de nieuwe aarde,
             Kerst is verleden en toekomst tegelijk.

Login

Laatste preken