Preken uit vorige kerkdiensten

zondag 28 januari 2018

Kerk-School-Gezinsdienst

Gemeente van Christus,

 

Het verhaal van vanmorgen lijkt een mooie Story voor Privé over het arme meisje dat een rijke vrijgezel versiert. Maar pas op want dit is niet het verhaal van een golddigger.

Nee… vrouw zoekt boer om te kunnen overleven en toekomst te hebben.

Want Ruth heeft geen toekomst omdat het haar aan kinderen ontbreekt. In die tijd betekent dat: geen verzorgde oude dag maar mogelijk nog erger: uit jouw geslacht zal de Messias niet voortkomen. Blijkbaar heeft God jou niet nodig voor zijn heilsplan.

Afgeschreven, uitgeteld is ze. Maar denk nou niet dat ze zich daar bij neerlegt. Welnee, ze gaat op zoek naar voedsel én vindt iemand die haar toekomst kan geven: Boaz,

Vrijgezel, rijk man maar ook verschoppeling. Want Boaz is de zoon van Rachab, de vrouw die we tegenkomen in het boek Jozua; de buitenlandse die haar brood verdient op de Wallen van Jericho. De vrouw met het rode touwtje uit de brievenbus.

“Boaz….. je moeder is een hoer “ wordt gezongen in het stadion van Bethlehem.
Boaz …… hoerenjong én buitenlander, evenals Ruth, want zij is afkomstig uit Moab, het volk dat geboren werd uit de incest tussen Lot, de neef van Abraham, en zijn dochters.

Deze twee vinden elkaar, soort zoekt soort. Ze krijgen zelfs een kind. Maar kan er iets goeds komen uit dit stelletje ongeregeld in het veld van Bethlehem?
Ja dus….. Want dit verhaal, dat begint in het veld van Bethlehem, eindigt uiteindelijk in de stal waar Jezus wordt geboren, uit het geslacht van David, de achterkleinzoon van Ruth en Boaz.

Dit kind dat zoveel eeuwen later in Bethlehem geboren wordt, verloochent zijn voorouders niet: Hij gaat om met schorremorrie, eet met verschoppelingen; wie tot Hem vlucht, vindt bij Hem een thuis. Elke vreemdeling is welkom, ook wie vreemd is of doet.

Dit kind, geboren in het broodhuis, is het brood der wereld. Hij wil de wereld voeden met geloof, hoop en liefde. Daarvoor laat Hij zich zelf breken in de hoop dat de wereld geheeld wordt.

Dit kind……. je bent van harte welkom bij Hem. Hij nodigt jou en mij uit om Hem met liefde te volgen. Want dat is het rode koord in Zijn leven: onbetaalbare liefde.

Nee, zijn liefde is geen kinderspel en gaat veel verder dan mee mogen voetballen of welkom zijn in de klas. Het gaat om elkaar ten diepste aanvaarden zoals je bent omdat, zo zegt Jezus,
ieder mens een Kind van God is. Daarom noemt Hij ons broers en zussen en Hij hoopt dat ook wij elkaar zó aanvaarden.

Maar dan kan het ook niet zo zijn dat in onze wereld de ene mens zich meer welkom mag voelen dan de ander. Dat de één met open armen ontvangen wordt terwijl we voor een ander de deur of de grenzen dicht houden. Dan kan het toch niet waar zijn dat je minder welkom bent als je een handicap hebt, een ander geloof, kleurtje of anders bent dan anderen. “Welnee” zegt dit Kind van Bethlehem je bent welkom hoe vreemd of eigen je ook bent .

Je bent o zo welkom en nu maar hopen dat we ook elkaar zo verwelkomen

amen

Powered by: truthengaged

Login

Nieuwsbrief

 

Laatste preken